Πρώτη Επαφή Με Το Λειτουργικό Mac OS X
Μετά από περισσότερο ενός μήνα λειτουργίας του Mac OS X ως το βασικό μου λειτουργικό θα σας αναφέρω τα βασικά χαρακτηριστικά του Mac που με έχουν ενθουσιάσει και με αποτρέπουν να γυρίσω πίσω στο γνωστό σε όλους μας λειτουργικό Windows. Βέβαια υπάρχουν πολλά περισσότερα χαρακτηριστικά που κάνουν το Max Os X ένα πολύ καλό λειτουργικό αλλά αυτά θεωρώ είναι τα πιο βασικά.
- Spaces ( Missions σε OS X Lion)
Τι είναι τα spaces ? Σκεφτείτε το desktop των windows σας. Το spaces είναι πολλά desktop που μπορούν να εναλαγούν από ένα πολύ απλό συνδυασμό πλήκτρων. Έτσι για όσους έχουν πολλές εφαρμογές ανοιχτές μπορούν να τις χωρίσουν σε όσες "οθόνες" θέλουν για να μη χρειάζεται να ψάχνουν κάθε φορά που πήγε το παράθυρό τους ! Στην τελευταία έκδοση του Μac OS (lion) τα spaces ονομάστηκαν missions και δόθηκε η δυνατότητα οι εφαρμογές να γίνονται full screen σε δικό τους space ! Έτσι παράδειγμα μπορεί να έχετε ένα mission για να βλέπεται σε full hd και full screen ένα video clip, δίπλα σε ένα άλλο mission να είστε στο facebook και σε ένα άλλο mission να τσαταρετε με τους φίλους σας ! Η εναλλαγή αυτών των προγραμμάτων είναι πολύ απλή με το πάτημα ενός κουμπιού των mac μαζί με τα βελάκια ! Επίσης μπορείτε δείτε πολύ απλά από μια οθόνη όλα τα missions σας και τα desktop σας σε real time και να επιλέξετε σε ποιο Θέλετε να επικεντρωθείτε την προκείμενη στιγμή ! Ενα πολύ ωραίο και λειτουργικό feature που λείπει από τα windows !
Οθόνη εναλλαγής Missions
- Εκκίνηση Προγραμμάτων
Έχετε δει λογικά πως είναι ένα Android ή ένα iPhone στη οθόνη επιλογής εφαρμογών ! Αυτο το απλό και ταυτόχρονα όμορφο Menu που μοιάζει περισσότερο με iphone και ipad παρά android εχει και το νεότερο Mac OS X Lion . Με ένα πλήκτρο σε οποιοδήποτε mission και αν είστε ανοίγετε την οθονη με τις εφαρμογές σας και επιλέγετε αυτή που θέλετε να ανοίξετε !
Οθόνη Επιλογής Προγραμμάτων (Launchpad)
- Εγκατάσταση Εφαρμογών
Η εγκατάσταση των εφαρμογών σε Mac OS X είναι διαφορετική και πολύ πιο απλοϊκή από τα Windows ! Ο πρώτος και πιο απλός τρόπος είναι να ανοίξετε το apple store, μια εφαρμογή προ εγκατεστημένη στο λειτουργικό και να ψάξετε το πρόγραμμα που θέλετε. Ύστερα με ένα κλικ το πρόγραμμα περνάει στα προγράμματα σας έτσι απλά! Ο άλλος τρόπος είναι να κατεβάσετε ένα ψεύτικο drive που περιεχέι την εφαρμογή μέσα ! Με διπλό κλικ αυτό το drive συνδέεται με τον υπολογιστή ( σαν να βάζετε φλασάκι στον υπολογιστή) και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σύρετε το εικονίδιο της εφαρμογής στο φάκελο εφαρμογών σας! Έτσι απλά το πρόγραμμα εγκαταστάθηκε ! Ένας άλλος τρόπος είναι να κατεβάσετε απευθείας την εφαρμογή σαν εικονίδιο και να την κάνετε αντιγραφή στις εφαρμογές σας . Στα Mac OS X μια εφαρμογή είναι ένα απλό εικονίδιο που από πίσω κρύβει φακέλους και τα απαραίτητα αρχεία. Για αυτό με μια απλή αντιγραφή επικόλληση μπορεί να είναι η εγκατάσταση της εφαρμογής.
Ηλεκτρονικό Κατάστημα Εφαρμογών ( App Store )
- Taskbar (Dock για Mac OS)
Μια αλλη διάφορα στο Mac OS X είναι η Taskbar(μπάρα εργαλείων) ! Στα windows εχουμε ένα κουμπί Start, μερικές "καρφιτσωμένες" εφαρμογές και διάφορα παράθυρα ! Στο Mac OS X η Taskbar ή αλλιώς Dock, είναι μια σειρά εικονιδίων ! Όταν πχ κάποιος θα έχει 3 παράθυρα ανοιχτών συνομιλιών και την λιστα φίλων στο Windows Live Messenger έχει 4 "Windows Live Messenger" παραθυρα που μπορούν να κρυφτούν πίσω από το εικονίδιο του. Ύστερα με δεκσι κλικ στο εικονίδιο μπορείτε να δείτε τα παράθυρα που έχετε ανοιχτά ! Ένας άλλος τρόπος εμφάνισης/απόκρυψης παραθύρων είναι αυτά τα παράθυρα να είναι το καθένα απο μόνο του ενα εικονίδιο, το οποίο βρίσκεται στο δεξί μέρος της μπάρας. Τέλος αν υπάρχει μια ειδοποίηση στα Windows το κουτάκι του παραθύρου αλλάζει χρώμα και αναβοσβήνει ! Στα Mac OS X το εικονίδιο αναπηδάει και εμφανίζει σε ένα μικρο κόκκινο κουκλάκι πόσες ειδοποιήσεις υπάρχουν !
Μπάρα Προγραμμάτων των Mac OS X Lion
- Επικοινωνία Εφαρμογών Και Αυτοματοποίηση
Το τελευταίο που έχω ανακαλύψει στα Mac OS X και με ενθουσίασε είναι ότι τα προγράμματα μιλάνε μεταξύ τους ! Έτσι, για παράδειγμα μπορεί ένα πρόγραμμα να ξέρει τις επαφές που έχετε αποθηκευμένες στο adress book, να βλέπει τα chat που εχετε ανοιχτα , να ξέρει τα τραγούδια που έχετε στον υπολογιστή σας , αν αναπαραγετε ενα αρχειο και ποιο είναι αυτό ! Ετσι μπορούν να δημιουργηθούν προγράμματα που χρησιμοποιούν ιδιότητες άλλων εφαρμογών για την ευκολότερη δημιουργία τους . Τέλος ο χρήστης μπορεί με πολύ απλή γλώσσα προγραμματισμού να αυτοματοποιήσει κάποιες διαδικασίες . Πχ. Να ρυθμίσετε το pc σας μόλις ανοίγει να φορτώνει 4 ιστοσελίδες, να παίξει το iΤunes μια συγκεκριμένη ή τυχαία playlist , να τσεκάρει αν τα αγαπημένα σας άτομα είναι Online και αν είναι να σας εμφανίσει το chat! Το τελευταίο παράδειγμα βασίζεται στο ότι η κάθε εφαρμογή όπως ο browser υποστηρίζει την Applescript και δέχεται τις κατάλληλες εντολές από το χρήστη για να ανοίξει σελίδες ! Δυστυχώς δεν υποστηρίζουν όλες οι εφαρμογές αυτο το πραγματικά φοβερό feature.
To Πρόγραμμα με το οποίο δημιουργείς αυτοματοποιημένες διαδικασίες
- Απο Την Μεριά Του Προγραμματιστή
Ο απαραίτητος IDE για τη δημιουργία Mac & iPhone εφαρμογών (XCode 4)
Τέλος να πω οτι ειμαι πολύ ευχαριστημένος από το λειτουργικό της apple γιατί κανει την καθημερινότητα μου πιο απλή, πιο όμορφη και πιο δημιουργική ! Δεν μου λείπει κάτι από τα Windows ( Μέχρι και official Windows Office & Messenger υπάρχουν ) εκτός από το ότι η γκάμα των παιχνιδιών είναι πολύ μικρότερη στα Mac OS X, το οποίο είναι λογικό μιας και οι εταιρίες στοχεύουν το ευρύτερο κοινό το οποίο χρησιμοποιεί Windows.
Στο συγκεκριμένο άρθρο δεν θέλω να συγκρίνω τα Windows με το Mac για να δείξω πιο είναι καλύτερο λειτουργικό αλλά να επισημάνω τα όμορφα στοιχεία του Mac OS X κατά τη μέχρι σήμερα εμπειρία μου σε αυτό.
0 comments:
Post a Comment